#بيانات حضرت آيت الله مجتهد شبستري نماينده محترم ولي فقيه در استان و امام جمعه تبريزبه مناسبت هفته بهداشت روان
بيانات حضرت آيت الله مجتهد شبستري نماينده محترم ولي فقيه در استان و امام جمعه تبريزبه مناسبت هفته بهداشت روان
به گزارش وب دا دفتر مركزي تبريزحضرت ايت الله مجتهد شبستري نماينده محترم ولي فقيه در استان و امام جمعه تبريز ضمن سپاس گزاري از حضور مديران و مهمانان و مدعوين، سالروز ميلاد امام علي النقي را تبريك گفته و بر اهميت هفته ولايت تاكيد فرمودند. ايشان عيد غدير خم را عيدالله اكبر دانسته و افزودند در غدير خم حضرت پيامبر(ص) تكليف مسلمانان را در باب تعيين رهبر بعد خود مشخص ساخته و امير المومنين حضرت علي عليه السلام را به امامت منصوب كردند.
ايشان با ذكر اهميت سلامت جسم و روان مردم، تاكيد كردند كه همانگونه كه براي جسم انسان غذاي سالم و وقوي لازم است، روح و روان انسان هم احتياج به غذاي سالم دارد كه در غير اين صورت همان گونه كه جسم انسان بر اثر غذاي ناسالم و مسموم از بين مي رود روح نيز در اثر مجاورت با فضاي ناسالم ومسموم از بين خواهد رفت.
حضرت امام سجاد عليه السلام در ذيل آيه شريفه «فَلْیَنظُرِ الْإِنسَانُ إِلَى طَعَامِهِ» (عبس، 24) مىفرماید: مراد از غذا، علمى است كه انسان مىآموزد؛ یعنى یكى از مصادیق طعام، طعام علمى و معنوى است. انسان بايد به بنگرد كه دانش را از چه كسي اخذ مي كند آيا از يك مادي گراي محض كه اعتقادي به مبادي اخلاقي و ديني ندارد ياد مي گيرد يا از يك عالم ديني كه اخلاق مدار است، معلومات خود را كسب مي كند اين طريق يادگيري در اخلاق و روح انسان خيلي موثر است.
حضرت آيت الله شبستري افزودند: زندگي ماشيني بشر را با اين كه رفاه جامعه را فراهم كرده اما از سوي ديگر مسبب دور شدن جامعه از واقعيات ديني و اخلاقي مخصوصا در جهان غرب دانسته و آمار بالاي بيماريهاي رواني در غرب و كثرت بيمارستان هاي رواني در جوامع غربي را ناشي از همين مساله مهم دوري از مباني ديني و بارورهاي اخلاقي دانستند.
ايشان با اشاره به آثار كارل يونگ روانشناس شهير غربي به ذكرنكته اي از كتاب يونگ پرداختند كه وي اذعان وي كند كه در اثر تجربه و تحقيقات ساليان طولاني، دريافته كه قربانيان مسايل رواني به اين دليل كه از دين و گزاره هاي ديني دورشده بودند و فاقد باورهاي ديني بوده اند را گرفتار در منجلاب مشكلات روحي افتاده اند و تنها زماني كه به دين بازگشته اند سلامتي خود را باز يافته اند.
فاصله گرفتن از ارزشهاي ديني، الهي و آسماني سبب افسردگي و ناراحتي روحي مي شود و سرايت اين افكار مسموم از غرب به جوامع شرق و مخصوصا كشورمان باعث بعضي مشكلات شده است. ايشان با سوال از اين كه چرا بايد با يك مشكل تحصيلي يا مشكلات زندگي و يا خانوادگي فرد به فكر خودكشي و از بين بردن خود بيافتد؟ ايشان خاطر نشان كردند كه اگر يك فرد معتقد بود و اعتقاد به اين داشت كه خداي متعالي وجود دارد كه «قادرٌ علي كل شيء» است ديگر اين فرد از نظر رواني دچار آسيب نخواهد شد. اگر حوضي باشد كه به هيچ جا وصل نيست و جسمي همانند فرشي بسيار كثيف داخل آن بيافتد حوض تماما كثيف خواهد شد امّا اگر همان حوض به يك اقيانوس متصل باشد ديگر هيچ چيز آن را كثيف نخواهد كرد. در مسايل روحي و رواني نيز اين چنين است اگر فرد به منابع ديني و باورهاي اخلاقي آسماني متصل باشد ديگر در مسايل و مشكلات روحي به هم نمي ريزد. پس مي توان گفت كه ضعف معنويات و باورهاي ديني عامل اصلي بيماريهاي رواني و روحي است. فرد بايد بداند كه اگر ظلمي در اين دنيا به او وارد شده است و نتوانسته تا حق خود را ادا كند در يوم الفصل حق مظلوم از ظالم ستانده خواهد شد، همين اعتقادات باعث روحيه بخشي به مومنين مي شود.
در تعليمات قرآني، معالجاتي براي بشر ذكر شده كه « وَنُنَزِّلُ مِنَ الْقُرْآنِ مَا هُوَ شِفَاءٌ وَرَحْمَةٌ لِّلْمُؤْمِنِینَ (اسرا، 82)و ما آنچه از قرآن فرستادیم شفا و رحمت برای اهل ایمان است» از جمله اين آيات است كه واقعا مسبب شفاست.
ايشان ياد خدا را باعث آرامش دلها و آرامش خاطر بشر دانشته و افزودند بعد از اعتقاد به مبداء و معاد امر ازدواج آرامش بخش است كه اگر به هنگام و مناسب باشد و ازدواجي آسان و بادوام نيز باشد مصداق آيه «لتسكنوا اليها» (روم،21) خواهد بود. بر هر مرد و زني واجب است كه ازدواج كند تا به آرامش برسد.
مساله ديگر، كثرت ظن و سوء ظن است كه باعث ناراحتي مي شود. بايد در جامعه حسن ظن باشد مي بايست در خانواده، در تجارت، در تحصيل و تمامي امور اگر حسن ظن نباشد باعث مشكلات فراوان خواهد گرديد.
صله ارحام كه از حقوق مسلم خانواده در اسلام است كه بسيار مورد تاكيد بوده تا خانواده مستحكم داشته باشيم كه در نهايت به محبت، صفا، صميميت و مهرباني خواهد انجاميد كه اين دعوت اسلام است.
مساله نماز و اين مورد كه انسان در روز پنج مرتبه در محضر خداست و توجه به مبداء هستي دارد كه خود باعث آرامش خاطر و سكون و لذتي است كه ما كم تر در چيزهاي ديگر مي بينيم. دستور نماز معالجه دردها و بيماري روحي است.
نكته مهم ديگر دميدن روح اميد درجامعه است امیرالمؤمنین میفرمایند: «اِنْتَظِروُا الْفَرَج وَ لَاتیأسُوا مِنْ روح الله» منتظر فرج باشید و از رحمت پروردگار مأیوس نشوید. انتظار فرج حضرت ولي عصر واقعيتي است كه جامعه به آن نياز دارد. وجود مبارك حضرت و اميد به فرج ايشان عاملي است براي پيشگيري از نا اميدي و ناراحتي هايي كه از مسايل ومشكلات براي جامعه پيش مي آيد.
پس لازم است كه ابتدا براي پيشگيري به تقويت هاي باورهاي ديني در جامعه پرداخته و براي درمان بيماريهاي روحي و رواني نيز آموزها و باروهاي ديني را مطرح كنيم كه اگر فردي بداند چيزي كه براي بدن ضرر دارد در اسلام حرام شده است ديگر دنبال اعتياد نخواهد رفت و فرد ديگر را آگاه سازيم كه مشروبات الكلي براي روح و بدن مضّر است و دين مبين اسلام آن را حرام اعلام نموده جلوي ترويج محرّمات را در جامعه خواهيم گرفت.
حضرت ايت الله مجتهد شبستري در پايان ضمن اميدواري به همكاري تمامي ارگانها و ادارات براي رفع عوامل متعدد مشكلات اقتصادي و معيشتي؛ رفع مسايل استرس آور در سطح جامع را خواستار شده و همكاري عوامل مختلف جامعه از دانشگاهي و غير دانشگاهي را براي تبليغات ديني و افزايش ابعاد معنويت در جامعه را لازم دانستند.
در ابتداي اين مراسم، آقاي دكتر كوشا، معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي تبريز، با اشاره به اهميت هفته بهداشت روان، مشكلات روحي و رواني در جوامع بشري را از جمله مسايلي دانستند كه سلامت مردم را در مخاطره انداخته است.